PORTA DEL BENICADELL
Fita emblemàtica de la Vall d’Albaida
El símbol
Si pregunteu als seus habitants per algun símbol comú de la Vall d’Albaida, la vall blanca encerclada de muntanyes, sens dubte que vos respondrà el Benicadell. Silueta visible des de tots els racons de la Vall, aquest espectaculars massís muntanyós tanca la vall per ponent i la separa de la comarca veïna del Comtat. Sota la cresta rocallosa i el seu característic cim descansa l’Ombria del Benicadell, espai natural protegit. Pels amants de la natura, l’excursió imprescindible i una de les ascensions més boniques de les muntanyes valencianes.
COM FER LA RUTA
Hi ha diferents vies per anar al Benicadell. La més comuna és des de Beniatjar, un delicat poble a la seua falda, on senzillament sempre l’han anomenat la serra. Del costat sud de poble, on hi ha el calvari, naix un camí senyalitzat que ens portarà fins al cim. Passarem abans per l’àrea natural de les Fontetes i la casa de Planisses, on es pot arribar en vehicle i estalviar una part de la caminada. Des de Planisses pujarem per la exuberant Ombria i ens podrem desviar a veure la Nevera, testimoni de l’activitat econòmica de segles anteriors. Al cim s’accedeix després de superar un pou ja present a les Observacions del botànic Cavanilles, passant per una estreta carena.
L’OMBRIA DEL BENICADELL
L’Ombria del Benicadell, cara nord del massís, és dipositària de riquíssims valors paisatgístics i naturals. Una passejada memorable en qualsevol estació de l’any, però especialment a la primavera i la tardor. La gran alçada de la serra, superior als mil metres, reté els vents humits del nord i produeix més quantitat de precipitació que afavoreix la vegetació. Amb el temps, d’altra banda, s’ha erosionat la pedra calcària creant suggerents formes geològiques amb presència de nombroses fonts i brolladors.
LES VISTES
En recórrer el sender que travessa l’Ombria descobrirem perquè la Vall d’Albaida es coneix també com a vall blanca, des que els antics pobladors musulmans la batejaren com a al-baīḑà, la blanca, pel color de les terres. L’ascensió ens ofereix diferents perspectives de la Vall i el seu contorn muntanyós, en què admirar un paisatge agrícola afaiçonat per segles de treball humà.
LA NEVERA
Durant la pujada trobarem un indicador cap a la Nevera del Benicadell. No deixeu de visitar-la. Aquesta monumental construcció, de 13 m de diàmetre, s’usà en el comerç del gel fins al començament del segle passat. Formava part d’una extensa xarxa de neveres que posa de manifest la importància de la indústria de la neu, amb què s’abastia de gel les ciutats de la plana. L’auge d’aquesta activitat se situa entre finals del segle XVI i mitjans del XIX, període amb unes condicions climàtiques més rigoroses que les actuals conegut com la petita edat de gel.
EL CIM
Al peus del cim trobarem un dels elements arquitectònics més curiosos del paratge. Un pou, sovint encara amb aigua, que ja va ressenyar el botànic Cavanilles en les seues conegudes Observacions. A partir d’ací caldrà recórrer la carena, sense cap dificultat tècnica notable però potser un obstacle per les persones amb vertigen. No passa res, poden descansar a la vora del pou. Ja dalt del cim, les vistes són inacabables amb bona part de l’orografia més destacada de les comarques centrals: la Vall d’Albaida amb el Caroig al fons, les muntanyes de la Safor, Aitana, la Serella, la Mariola, la vall de Perputxent i fins i tot, en dies clars, l’Albufera.
[…] en ser que el sol s’enfila per les roques rosades del meu Benicadell. Quan ve la poca nit i el sol raspa les pedres del meu altiu penyal, és l’hora d’allunyar-se per fer una pregària als colors que condensa aquest sol poderós. Ací l’home es fa lliure […]
L’oració a la vall – Salvador Jàfer